Element, eller radiator som de också kallas, finns i många olika sorter, storlekar och former. Majoriteten av radiatorerna är tillverkade för att fungera i bilar, byggnader och elektronik. Radiatorn är oavsett utförande avsedd att vara en värmekälla till dess omgivning även om de även kan användas för att t ex kyla en bilmotor.
Det klart vanligaste användningsområdet idag är dock för att värma upp byggnader. För detta ändamål finns ett antal olika varianter. Allt ifrån de som drivs fullt ut på el eller olja till de som drivs på helt vanligt varmvatten. Det är du själv i kombination med den sorts hus du bor i som avgör vilken sort som passar bäst.
De moderna elementen är inte bara funktionella utan även designade för att passa bra in i övriga heminredningen. Med tanke på detta är det dock lite märkligt att det i princip inte går att få tag i några i annan färg än vit. Det kanske finns en möjlighet där för någon av tillverkarna att ta tillvara på? Vilka färger skulle du vilja ha? Kanske skulle svarta passa in i dagens svart-vita inredningstrend? Det går dock att se till att de blir målade, mer om detta i menyn ovan.
När det gäller montering hängs de vanligtvis på väggen, men en del kan även stå helt fristående på golvet. Det finns även oljefyllda element på hjul numera som du alltså kan ta med dit värmen behövs mest såsom i fjällstugan eller friggeboden.
Tidigare var oftast radiatorerna av en typ som kallas sektionsradiatorer, men numera är det i princip endast panelradiatorer som används. När det gäller spänning är det vanligen 230 volt eller 400 volt som gäller.
Obs! Vid fast installation måste alltid en elinstallatör anlitas, så du får inte utföra detta på egen hand.
Visste du att värmeelementet uppfanns av en polsk affärsman boendes i Sankt Petersburg redan i mitten av 1800-talet?